Overige methoden

Moxa

MA-PraktijkNuij-72-07mei14-3609

Moxa therapie bestaat uit het toedienen van warmte op specifieke plaatsen door het laten ontbranden van bijvoetskruid ofwel artemisia. Dit kan gebeuren door een moxastaaf boven de huid te houden of door van losse moxa kegeltjes te draaien en deze op de naald of op de huid te laten branden. Bij dit laatste kan er zout of een schijfje gember als tussenlaag worden aangebracht. Om grotere regio’s van het lichaam te kunnen behandelen met moxa wordt de moxalamp gebruikt. Dit is bijvoorbeeld bijzonder effectief bij schouder- en rugklachten.

Door het verwarmende en circulatiebevorderende effect kan moxa de behandeling een extra dimensie geven. Er zijn stromingen  geweest in de Traditionele Chinese Geneeskunde die acupunctuur slechts dan toepasten als moxa niet voldoende werkzaam bleek.

Cupping

MA-PraktijkNuij-72-07mei14-3624

Bij cupping wordt een glazen cup omgekeerd en vacuüm op het lichaam gezet. De cup zuigt zich vast en zal negatieve energieën zoals koude en vocht aan het lichaam onttrekken. Cupping is zeer effectief bij bijvoorbeeld vastzittende pijnlijke spieren.