Hooikoorts & allergie

  • de betekenis van hooikoorts en allergie in de Traditionele Chinese Geneeskunde
  • wat kan acupunctuur bieden?

 

Het aantal mensen met allergische reacties neemt steeds verder toe. De periode waarin hooikoorts voorkomt begint vroeger en duurt ook langer. Dit heeft te maken met het feit dat de weerstand van ons over het algemeen minder wordt. Het hele palet van zichtbare en onzichtbare schadelijke stoffen in onze leefomgeving wordt steeds complexer.

Allergie is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen ofwel allergenen. Bekende allergenen zijn huidschilfers van dieren, stuifmeelkorrels, bepaalde voedingsbestanddelen en uitwerpselen van huisstofmijt. Het immuunsysteem probeert deze allergenen die via huid of luchtwegen binnenkomen, onschadelijk te maken. Dit proces van onschadelijk maken gaat er soms nogal heftig aan toe. Dit kan samen gaan met traanogen, rode ogen, loopneus, jeuk, diarree etc. Deze symptomen worden niet veroorzaakt door de antigenen zelf maar door de reactie van het immuunsysteem op het allergeen.

Hooikoorts ( pollinosis) wordt veroorzaakt door een specifieke gevoeligheid voor stuifmeel, met name van graspollen en berkenboompollen. Klachten kunnen variëren van waterige tranende ogen en een verstopte neus tot een verminderde fitheid en een algeheel ziektegevoel.

Wat gebeurt er nu in het lichaam gezien vanuit de Traditionele Chinese geneeskunde?

Het voorjaar is de tijd van het houtelement; lever- en galblaasenergie zijn nu ‘in hun element’. Zoals in de bomen de sapstromen weer op gang komen, gaat in het lichaam de leverenergie weer optimaal stromen in een opwaartse richting. Sommigen voelen dat ook echt als een energiestoot. Wanneer de leverenergie verstoort is kan deze gaan stagneren ( voorjaarsmoeheid) of te sterk opwaarts werken. Dit laatste geeft ook veel hoofdklachten; gevoel van wattenhoofd, tranende, jeukende, rode ogen , verstopte neus….

De leverenergie kan met zijn ongepolijste krachten de miltenergie beletten haar functie goed uit te voeren; n.l. het transformeren en transporteren van voedings- en vloeistoffen. Vloeistoffen die niet goed worden omgezet en vervoerd geven aanleiding tot dampvorming. Dit kan zich manifesteren in de slijmvliezen van maag-darmkanaal (diarree) , luchtwegen ( kortademigheid en piepen), neus en neusholten ( slijm en een overmaat aan snot ). Bij een miltenergie die al verzwakt is, kunnen de problemen zich heviger voordoen.

Wat kan acupunctuur bieden?

Door middel van acupunctuur kunnen de energetische systemen die een rol spelen bij het ontstaan van allergieën en hooikoorts geharmoniseerd worden. Grofweg betekent dit het harmonieus laten stromen van de ‘hout-energie’ en het versterken van de miltenergie. Per mens kunnen de nuances daarin heel verschillend zijn omdat ieder een eigen patroon heeft van (dreigende) energieverstoringen. Bij het voorkomen van hooikoorts of andere allergische reacties is het van belang op tijd met acupunctuurbehandelingen te beginnen. Zijn de symptomen eenmaal daar dan is het zaak om tevens symptomatisch te werk te gaan. Ook in dit stadium worden goede resultaten geboekt met acupunctuur.

voeding

Een van de stoffen die vrijkomt bij het verdringen van de allergenen is histamine. Deze stof speelt een grote rol bij het ontstaan van de overgevoeligheidssymptomen. In bepaalde voedingsmiddelen komt ook histamine voor, of andere stoffen die histamine in het lichaam vrijmaken. Om te voorkomen dat klachten verergeren is het aan te bevelen deze voedingsmiddelen te laten staan in de hooikoortsperiode.

aardbeien – bananen – ananas – kiwi

schaal- en schelpdieren – sardientjes – garnalen

varkensvlees -rookworst – eieren

tomaten – spinazie – zuurkool -avocado

kruiden -kaneel

bier – jenever  – wijn

chocolade- vanille- cacao – suiker

zuivelproducten – ijs