Overige methoden

Acupunctuur kan worden ondersteund met verschillende andere behandelmethoden.

Shiatsu-massage

Shiatsu betekent letterlijk ‘vingerdruk’.  Deze massage wordt uitgevoerd op een dunne laag gemakkelijk zittende kleding. Het gehele lichaam kan behandeld worden. Shiatsu-massage maakt onderdeel uit van de Traditionele Chinese Geneeskunde. De achterliggende visie op ziekte en gezondheid is dezelfde als gehanteerd wordt bij acupunctuur. Shiatsu kan worden toegepast bij spier- en peesklachten en algemene gespannenheid.

Uitgangspunt van shiatsu is de lichaamsenergie in balans brengen en daarmee de gezondheid bevorderen. Elke verstoring in de gezondheid of het welbevinden van iemand wordt gezien als een disbalans in de lichaamsenergie. Deze verstoring kan van binnenuit komen (bijvoorbeeld peesontsteking) of van buiten het lichaam zoals blootstelling aan wind en koude. De lichaamsenergie is te beïnvloeden via de acupunctuurpunten die gelegen zijn op de meridianen. Het zijn de punten waarvan is gebleken dat ze buitengewoon actief en beïnvloedbaar zijn. De meridianen vormen een geschakeld systeem door het hele lichaam waarlangs de energie kan stromen.

Waar Shiatsu oorspronkelijk ontstaan is, is niet helemaal duidelijk. Zowel in China als in Japan wordt het veelvuldig toegepast als een combinatie van klassieke Oosterse medische wetenschap en een rijke traditie van volksgeneeskunde. Door de geïsoleerde ligging van Japan heeft Shiatsu eenmaal daar een geheel eigen ontwikkeling doorgemaakt. Het was vroeger overigens het beroep van de blinden; uitgerekend zij konden een enorme gevoeligheid ontwikkelen in hun vingers.

 

Moxa

MA-PraktijkNuij-72-07mei14-3609

Moxa therapie bestaat uit het toedienen van warmte op specifieke plaatsen door het laten ontbranden van bijvoetskruid ofwel artemisia. Dit kan gebeuren door een moxastaaf boven de huid te houden of door van losse moxa kegeltjes te draaien en deze op de naald of op de huid te laten branden. Bij dit laatste kan er zout of een schijfje gember als tussenlaag worden aangebracht. Om grotere regio’s van het lichaam te kunnen behandelen met moxa wordt de moxalamp gebruikt. Dit is bijvoorbeeld bijzonder effectief bij schouder- en rugklachten.

Door het verwarmende en circulatiebevorderende effect kan moxa de behandeling een extra dimensie geven. Er zijn stromingen  geweest in de Traditionele Chinese Geneeskunde die acupunctuur slechts dan toepasten als moxa niet voldoende werkzaam bleek.

Cupping

MA-PraktijkNuij-72-07mei14-3624

Bij cupping wordt een glazen cup omgekeerd en vacuüm op het lichaam gezet. De cup zuigt zich vast en zal negatieve energieën zoals koude en vocht aan het lichaam onttrekken. Cupping is zeer effectief bij bijvoorbeeld vastzittende pijnlijke spieren.

Thaise Massage

Uitgangspunt van de Thaise massage is evenwicht en harmonie te brengen in lichaam, geest en ziel van de cliënt. Daarmee komt het zeer sterk overeen met de Shiatsu massage. Als gevolg van dit evenwicht worden mobiliteit en souplesse vergroot, spierkracht versterkt en de circulatie bevorderd. Ook wordt intern het ontgiftigingsproces geactiveerd, iets wat in deze tijd hard nodig is. Waar harmonie en evenwicht worden nagestreefd, zal ook een enorme ontspanning ervaren worden. Thaise massage wordt toegepast op gemakkelijk zittende kleding. Het gehele lichaam kan behandeld worden.

Thaise massage, ook wel aangeduid met Thai Yoga Massage- Therapie of Nuad Bo’rarn, staat voor een bepaalde traditionele manier van helen. Nuad betekent dat de intentie van aanraking is het helingsproces positief te beïnvloeden. Bo’rarn verwijst naar het oude en traditionele en het respect daarvoor. De oorsprong van Thaise massage ligt niet in de Traditionele Chinese Geneeskunde maar in de uit India afkomstige geneeskunde en Yoga. Het waren vooral de boeddhistische monniken die deze massagevorm toepasten, de kloosters waren immers het centrum van de geneeskunde.